10 septembrie 1987 - Intra in circulatie tramvaiul electric

1987. Tramvaie in circulatie, la scurt timp de la inaugurarea liniei.

Sursa foto: Wikipedia
În data de 10 septembrie 1987 a fost dată în folosinţă prima linie de tramvai electric din municipiul Braşov, în lungime de 6,7 kilometri. Acesta circula pe linia 101, pe traseul Rulmentul – Gară – Saturn. 

Evenimentul a fost reflectat si de presa centrală, care sublinia că investitia a fost realizată cu un an mai devreme decit fusese prevăzut:

Noua linie de tramvai, avînd o lungime de 6,7 km, leagă puterniceleplatforme industriale şi marile cartiere muncitoreşti ale întreprinderilorde autocamioane, de tractoare, „Rulmentul“, „Hidromecanica“, „Mecanică“nr. 2, unelte şi scule, combinatul de prelucrare a lemnului.
In prima etapă, tramvaiul va lega două din marile zone industriale şi locuibile ale Braşovului —zona de nord, formată din puternicele unităţi industriale ca „Tractorul“, „Rulmentul“, staţia de călători C.F.R., cartierul „Tractorul“, şi zona de sud-est, formată şi ea din mari unităţi economice ca întreprinderea de autocamioane, „Metrom“, cartierul „Steagul Roşu“, cel mai mare dintre cartierele ridicate in anii noştri, care singur numără tot atîţia locuitori citi număra întregul oraş in 1948. Pe această linie de tramvai vor circula, pină la finele anului, un număr de 12 trenuri, dintre care 8 cu cite patru vagoane şi 4 cu cite două. (...) Pusă alături de cea realizată cu un an in urmă, şi anume executarea aducţiunii de apă Prejmer—Braşov, lucrare încheiată şi ea intr-un timp record (s-a realizat în numai 6 luni faţă de un anşi 6 luni cit era prevăzut), reflectă capacitatea puternicului potenţial creator al municipiului. (...) Lucrările de execuţie s-au desfăşurat concomitent cu cele de proiectare, asigurindu-se incă din primul moment un start bun şi un ritm înalt de muncă. Demn de menţionat este si faptul că lucrările, atit cele auxiliare, cit şi cele de bază, au fost efectuate numai de către braşoveni, printre care prestigioasele colective de muncă ale Antreprizei de construcţii, montaj şi reparaţii căi ferate, I.A.C.I.M. şi altele. Ele au fost permanent susţinute de celelalte colective de oameni ai muncii din marile unităţi constructoare de maşini sau de materiale de construcţii. (Scînteia,1987-09-11 / nr. 14014) 

Vagoanele tramvaiului au fost executate la întreprinderea „Electrometal“ — Timiș, aveau o capacitate de 240 de călători si sistem de climatizare. Cele 40 de vagoane prevăzute pentru prima etapă aveau posibilitatea să transporte peste 10 000 călători pe oră şi sens

In 1988 erau planuri de extindere a retelei de tramvai. "In primul rand va creste numarul de garnituri de tramvai prezente pe traseu. La aceasta ora circula 6 tramvaie dublu articulate, iar in urmatoarele saptamani vor sosi inca 2 asemanatoare, plus 4 simplu articulate. In cursul acestui an, acest parc se va mari cu inca 20 de garnituri, cele mai multe dublu articulate, deci de mare capacitate. Referitor la extinderea actualului traseu, pot comunica brasovenilor ca, in prezent, documentatia pentru traseul Saturn - Noua in lungime de 4,6 km cale dubla se afla in faza de avizare", spunea, la inceputul anului 1988, Valentin Folea, directorul  I.J.T.L. Brasov, pentru ziarul "Drum Nou".

Interiorul unui vagon de tramvai.
In primul an de functionare, transportul cu tramvaiul a avut unele deficiente. "In principal este vorba de linia de tramvai al carei ecartament este pe alocuri necorespunzator fapt care conduce la uzura prematura a bandajelor rotilor, pe care le remediem la Bucuresti. Si fiindca veni vorba despre remedieri, zilele acestea ne-am procurat si noi o instalatie pentru reconditionarea rotilor, care intr-o luna va fi data in exploatare, desi dupa reconditionarea liniei acestea vor fi mult mai rare", spunea in luna mai a anului 1988, Augustin Pulpea, director tehnic la I.J.T.L. 

După 19 ani, linia de tramvai a fost desfiinţată, pe motiv că reabilitarea sa era costisitoare. „De la înființare și până acum linia de tramvai, care a fost făcută fără un proiect inițial, nu a fost niciodată reparată așa cum ar fi fost nevoie. Iar la acest moment, o reparație capitală ar necesita foarte mulți bani. Tramvaiul circulă cu doar 10 km/oră, iar dacă vatmanii ar mări viteza, există pericolul real ca vagoanele să deraieze”, spunea primarul George Scripcaru cu putin timp inainte de desfiintarea tramvaiului. Începând cu 18 noiembrie 2006 tramvaiul a fost înlocuit de linia de troleibuz 8, ce va avea acelasi traseu cu vechiul 101.

 In urma cu mai bine de un secol, Brasovul a mai beneficiat de transportul cu tramvaiul. Atunci, vehiculul functiona cu aburi. Tramvaiul a făcut prima cursă în 1892. El pleca din Bartolomeu, traversa centrul oraşului şi apoi circula catre Săcele. În Săcele trecea prin satele Baciu, Turcheş şi Cernatu, ajungea la staţia Satulung. Tramvaiul cu abur a circulat până după Al Doilea Război Mondial, după care linia a fost desfiinţată de comunişti.

 

Istoria tramvaiului electric la Brasov

  • 1902-1911: se prevede in repetate randuri electrificarea tramvaiului suburban care functiona din anul 1892 intre Bartolomeu-Piata Sfatului-Darste-Satulung/Sacele, cu o ramificatie spre gara mare utilizata doar o scurta perioada pentru calatori
  • 1931, 1942: se reia episodic ideea electrificarii tramvaiului suburban, a dublarii liniei pe zona orasului si a crearii unei noi ramuri spre gara mare
  • 1960: se desfiinteaza tramvaiul suburban neelectrificat, administrat din 1948 de CFR
  • 1980: se prevede introducerea tramvaiului electric modern la Brasov, in etape, pe mai multe trasee care sa lege zonele Steagul Rosu, Darste-Noua, Florilor, Gara, Tractorul-Rulmentul, Bartolomeu, Bartolomeu Nord, dar si orasul Sacele; etape de perspectiva - Sanpetru, Harman
  • 1987: prima linie de tramvai electric - 101 (Saturn-Gara-Rulmentul)
  • 1989: se realizeaza bucla a doua de la Saturn, pentru prelungirea liniei la Darste-Noua
  • 2004: se refac toate sectoarele de curba, cu introducerea pietrei cubice in locul asfaltului aferent zonei liniei
  • 2005: prin Strategia de Dezvoltare Durabila (Agenda 21) se enunta intentia de prelungire a liniei 101 la magazinele din Darste si de modernizare si extindere in general a transportului electric brasovean
  • 2006: se desfiinteaza total tramvaiul electric la Brasov
  • 2006-2007: se inlatura total sinele din oras si reteaua aeriana aferenta


Statie de tramvai de pe Bulevardul Garii.

Panou de comanda al unui tramvai.

Panou cu traseul liniei 101 din interiorul unui vagon.

Surse info si foto: Transira (1), (2), Buna Ziua Brasov

37

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

Cronica intersectiilor cu sens giratoriu din Brasov